Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

Tokia perspektyva laukia aukštojo mokslo sistemos

  • Atnaujinta: 2019 gegužės 10, Penktadienis 15:39

Aukštųjų mokyklų „reforma“ prasidėjo jau 2009 m. antikonstituciniu Mokslo ir studijų įstatymu, todėl pirmieji pajutome eksperimento pasekmes. Dar tebevykstanti aukštojo mokslo reforma ir naujai pradėtas mokyklų finansavimo modelio pertvarkymas idėjine prasme yra tinkami dabartinėje valstybės situacijoje, tačiau patys procesai vykdomi chaotiškai, neužkardant potencialių grėsmių ir neužkertant kelio vidiniam susipriešinimui sistemoje, nematant prioritetų.

Ankstesnių politikų priimti sprendimai, jų nekompetentingumas, liberalistinis požiūris ir kitų valstybių patirties nepamatuotas perkėlimas į tam Lietuvoje neparengtą sistemą šiandien duoda neigiamus rezultatus, bet tai padarę politikai neprisiima atsakomybės ir tik aštrina šiandieninę situaciją.

Tikimės, kad išanalizavęs susidariusią padėtį Vyriausybės atstovas ŠMS ministras atsakingiau priims sprendimus, įsiklausęs į socialinių partnerių išsakytas pastabas, siūlymus, ir vyks tikslingas bei nuoširdus dialogas, o ne vienos pusės viršenybės demonstravimas. Norėtume prašyti gerb. Ministrą susitikti su Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo atstovais ir aptarti šiuos klausimus: (žiūr. Raštą ŠMS ministrui ir atsakymą) 

  1. Kada bus rengiamas MSĮ projektas, atstatysiantis Įstatymo konstitucingumą, pakeisiantis aukštojo mokslo valdymo sistemą ir finansavimą?
  2. 2019 m. biudžete numatyta įvesti nemokamą mokslą bakalauro studijų pakopoje. Kada planuojama tai padaryti, kokios lėšos bus skirtos dėstytojų darbo užmokesčiui didinti?
  3. Kada bus paruošta pertvarkos sistema, leidžianti aukštos kvalifikacijos aukštojo mokslo specialistams (profesoriams, docentams) įsitraukti į bendrojo ugdymo sistemą, neprarandant kvalifikacijos statuso?
  4. Kada ir kaip bus įvertintas Vyriausybės parengtas Aukštojo mokslo pertvarkos projektas, atsižvelgiant į ilgalaikį socialinį ir ekonominį poveikį visai švietimo sistemai ir tolesnei valstybės raidai?
  5. Koks efektyvesnis finansavimo modelis siūlomas mokslo pasiekimams gerinti, mokslo tarptautiškumui skatinti?
  6. Ar svarstoma, kaip užtikrinti efektyvesnį universitetų ir kolegijų bendradarbiavimą, siekiant aukštesnės studijų kokybės ir efektyvesnio lėšų naudojimo?
  7. ŠMSM siūlomas sprendimas jungti Lietuvos kolegijas, neatsižvelgiant į jų studijų rodiklius ir neturint ilgalaikės sujungtų kolegijų veiklos strategijos, atitinkančios visos Lietuvos aukštojo mokslo veiklos sritis, mūsų nuomone, yra nepamatuotas ir nesprendžiantis susidariusios padėties. Ar keisis Jūsų vadovaujamos ministerijos pozicija?
  8. Kaip bus užtikrintas skaidrus ir efektyvus universitetų turto valdymas bei pardavimas?
  9. Kada bus sąžiningai audituojamos parazitinės švietimo pseudoorganizacijos ir lėšos paskirstytos vidinei švietimo sistemos veiklai?
  10. Ar bus vykdomas stojamųjų egzaminų balų peržiūrėjimas, atsižvelgiant į esamus ir prognozuojamus valstybės poreikius (įvedant papildomą balą (-us) už motyvaciją pasirenkantiesiems reikalingas valstybei specialybes: mokytojo, sportininko, žemės ūkio specialisto ir t. t.

 

Pagarbiai

LAMPSS Tarybos vardu
Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) pirmininkė
Asta Marytė Lapinskienė

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.