Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

Kaip padaryti patrauklesne aukštųjų mokyklų dėstytojų ir mokslininkų karjerą?

  • Atnaujinta: 2013 sausio 30, Trečiadienis 17:48

linassumskus

Nuotraukoje - prof. Linas Šumskas, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos (LAMPSS/LŠMPSF)) tarptautinių ryšių koordinatorius, Europos švietimo sektorinio socialinio dialogo komiteto narys, Aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų darbo grupės narys.

2010 metais Europos Komisija inicijavo socialinio dialogo komiteto švietimo ir mokslo srityje veiklos pradžią. Europos švietimo darbdavių federacija (EFEE) ir Europos švietimo profesinių sąjungų komitetas (ETUCE) yra pagrindiniai šio proceso partneriai. Socialinio dialogo švietimo sektoriuje komitete šiuo metu veikia trys darbo grupės: WG1 - Studijų kokybės; WG2 - Demografinių iššūkių švietime; WG3 -Aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų. Pastarosios grupės darbe dalyvauja Lietuvos aukštųjų mokyklų darbuotojų atstovas, LSMU profesorius Linas Šumskas.

Birželio 15 d. Briuselyje vyko Aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų darbo grupės posėdis, kuriame, darbdavių ir darbuotojų organizacijų sutarimu, pagrindinis dėmesys buvo skirtas profesinės karjeros patrauklumui aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų institucijose aptarti. Diskusijos dalyviai (universitetų atstovai, švietimo ir mokslo ministerijų bei kitų organizacijų atstovai) išvardijo pagrindinius veiksnius, turinčius įtakos akademinės karjeros patrauklumui universitetuose, tyrimo institutuose: įdarbinimo proceso atvirumas ir skaidrumas; patrauklios darbo sąlygos (aplinka, atlyginimas, darbo sutarties stabilumas); kilimo karjeros laipteliais galimybės; profesinio tobulėjimo galimybės; darbuotojų darbo sąlygų stabilumo užtikrinimas; darbuotojo mobilumo galimybės (aukštojo mokslo sektoriuje, tarptautinėje aukštojo mokslo erdvėje); tarptautinė universitetų tyrimo institutų orientacija; darbuotojų indėlio vertinimas; akademinė laisvė; galimybės derinti dėstymą studentams ir atlikti mokslinius tyrimus.

Darbo grupės pasitarime dalyvavo UNESCO atstovas dr. Lucio Sia, kuris pristatė 1997 metais paskelbtą UNESCO rekomendaciją „Dėl aukštųjų mokyklų dėstytojų statuso“. Pranešėjas atkreipė dėmesį, kad būtent šios Rekomendacijos pilnutinis įgyvendinimas turėtų skatinti aukštųjų mokyklų absolventus rinktis akademinę karjerą. Prof. Linas Šumskas, po pranešimo vykusiose diskusijose pasidžiaugė, kad aukštųjų mokyklų dėstytojams svarbi UNESCO Rekomendacija Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) iniciatyva buvo išversta ir į lietuvių kalbą. Iki šiol šis dokumentas buvo mažai žinomas mūsų šalyje. Rekomendacijos išleidimas lietuvių kalba turėtų paskatinti Lietuvos aukštąsias mokyklas pasidomėti, kaip UNESCO rekomendacija įgyvendinama Lietuvoje.

Posėdyje buvo aptartas ir kitas svarbus mokslo sektoriaus atstovams Europos komisijos 2005 m. dokumentas - Europos mokslininkų chartija. Mokslininkų priėmimo į darbą elgesio kodeksas. Buvo pažymėta, kad šio dokumento postulatų įgyvendinimas taip pat prisidėtų prie jaunų specialistų paskatinimo rinktis mokslininko ir dėstytojo karjerą Europoje. Diskusijose buvo pastebėta, kad reikėtų atskirai analizuoti universitetuose dirbančių dėstytojų mokslinių tyrimų vykdymo galimybes ir problemas bei mokslo tyrimo institutų mokslininkų problemas, nes įvairiose šalyse skiriasi šių įstaigų mokslininkų darbo specifika.

Numatyta, kad 2011 m. pabaigoje Aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų darbo grupė paskelbs ataskaitinį dokumentą ir pasiūlys rekomendacijas kaip būtų galima skatinti naujų gabių absolventų pritraukimą dirbti aukštojo išsilavinimo ir mokslinių tyrimų sektoriuose bei skatinti aukštųjų mokyklų modernizavimą ir prisitaikymą globalizacijos iššūkiams.

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.