Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

Pasiūlymai šakos kolektyvinei sutarčiai

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrei Jolantai Urbanovič

                      Vadovaudamiesi darbo kodekso 188 straipsnio 4 dalimi ir Švietimo šakos kolektyvinių derybų  posėdžio  protokolo  2020-02-25  nutarimu, prisistatome  kolektyvinėms  deryboms  dėl vienos  Lietuvos  švietimo  ir  mokslo  šakos  kolektyvinės  sutarties  deleguojame  du  atstovus: Sigitą Vaitkevičių ir Astą Lapinskienę. Pridedame  reikalavimus naujai ruošiamai kolektyvinei sutarčiai:

  1. Didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) 2025metais,skiriant aukštojo  mokslo  sektoriui  1,4  proc.  BVP,  siekiant aukštesnės švietimo kokybės.
  2. Nuo 2021 m. kasmet  didinti  dėstytojų,  mokslo  darbuotojų  ir  kitų  tyrėjų  etatinį(bazinį) darbo užmokestį ne mažiau kaip 15proc., kad 2025 m. šių darbuotojų vidutinis etatinis darbo   užmokestis pagrindinėje darbovietėje sudarytų 200 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.
  3. Nuo 2021 m. kasmet didinti studijas  ir  mokslą  aptarnaujančių  darbuotojų etatinį (bazinį) darbo užmokestį ne mažiau kaip 15 proc., kad 2025 m. šių darbuotojų vidutinis etatinis darbo   užmokestis pagrindinėje darbovietėje sudarytų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.
  4. Mokslo ir studijų institucijų kolektyvinėse sutartyse, o jų nesant – kituose vidaus dokumentuose, apibrėžti,  kas  yra  kviestinis  dėstytojas ir kviestinis mokslo  darbuotojas,  ir  sutarti,  kokia tvarka jie būtų priimami į darbą, kokią didžiausią procentinę dalį jie sudaro visų dirbančių dėstytojų ir mokslo darbuotojų. Jei kolektyvinė sutartis aukštojoje mokykloje nesudaryta arba jeigu joje šis klausimas neaptartas, tai laikoma, kad praėjus metams nuo sutarties įsigaliojimo, su dėstytojais ir mokslo darbuotojais kviestinio darbuotojo sutartys negali būti sudaromos.
  5. Aukštojo mokslo  pedagoginio  darbuotojo  finansavimą  ir  apmokėjimą už  darbą susieti su darbuotojo užimama mokslinio etato ir pedagoginio etato dalimis. Mokslinio darbo ir pedagoginio darbo dalis nustatyti jungtinėje mokslinio ir pedagoginio darbo sutartyje, atsižvelgiant  į  darbuotojo mokslinio  ir  pedagoginio darbo krūvio  proporciją. Pedagoginio darbo  sutarties dalyje nustatyti tik pedagoginius atestacijos kriterijus, o mokslinius perkelti į mokslinės darbo sutarties dalį.
  6. Aukštoji mokykla darbuotojui už dalyvavimą darbo grupėse, komisijose ir komitetuose (jeigu tai nepriklauso pagal pareigas) privalo mokėti darbo užmokestį pagal patirtas darbo sąnaudas. (laiką ir atliktą darbą.)
  7. Daktaro mokslinį laipsnį turintis ir pedagogų rengime dalyvaujantis darbuotojas, tenkinantis  bazinius kvalifikacinius pedagoginiam darbuotojui keliamus reikalavimus, gali pradėti dirbti  eksperto ir metodininko pareigose, nepriklausomai nuo darbo stažo mokykloje trukmės.
  8. Panaikinti diskriminacinius reikalavimus publikacijoms nacionaliniuose leidiniuose, nes tai išstumia lietuvių kalbą iš mokslo sferos ir kenkia tokių dalykų, kaip lingvistika, dialektologija ir daugeliui kitų humanitarinių ir socialinių mokslo sričių, trukdo plėtoti tvarios regionų raidos politiką.
  9. Skiriant papildomą finansavimą aukštojo mokslo plėtotei pagal sutartį, atsižvelgti į socialinės partnerystės lygį (kolektyvines sutartis, vidaus demokratija, santykiai su darbdaviu) ir skirti procentą mažiau, jeigu aukštoji mokykla šito nesiekia.
  10. Lėšas šakos kolektyvinės sutarties įgyvendinimui, jos įgyvendinimo stebėsenai ir priežiūrai ŠMSM profesinėms sąjungoms skiria per reikminius tyrimus.
  11. Keisti valstybinių mokslininkų pensijų bazės dydį nuo 2021m., jas indeksuojant 20 proc. Mokėti šias pensijas nepriklausomai nuo esamų mokslininkų darbinių santykių bei darbo pagal autorines sutartis (laikantis Konstitucinio Teismo išaiškinimai 2007 m. spalio 22 d., 2010 m. balandžio 20 d., 2012 m. vasario 6 d.).

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.