Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

LAMPSS atstovų susitikimas su ministru G. Steponavičiumi

  • Atnaujinta: 2013 sausio 30, Trečiadienis 17:48

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) atstovai kartu su Lietuvos švietimo profsąjungos atstovais lapkričio 11 d. susitiko su švietimo ministru G. Steponavičiumi. Susitikime taip pat dalyvavo viceministrai: N. Putinaitė ir V. Barcys, ministro patarėjas A. Lakštauskas ir kt. Pokalbio metu buvo aptarti šie pagrindiniai klausimai:

  1. Aukštųjų mokyklų (AM) biudžeto mažinimas;
  2. Studentų krepšelio lėšų panaudojimas;
  3. Darbo krūvis aukštosiose mokyklose ir krūvio skaičiavimas.
  4. Minimalūs kvalifikaciniai reikalavimai dėstytojams ir mokslininkams.

Nors LAMPSS atstovai svarstyti AM biudžetą buvo tinkamai pasirengę; esamą situaciją išanalizavę su universitetų ir kolegijų ekonomistais. Taip pat posėdyje dalyvavo 2 Aukštųjų mokyklų finansininkai, detaliai šis klausimas buvo menkai aptartas, nes, ministras trumpai pabuvęs, buvo skubiai iškviestas į seimą.

Antruoju klausimu LAMPSS atstovas doc. dr. A. Stimbirys išsakė mintį, kad AM gautos studento krepšelio lėšos negali būti naudojamos racionaliai dėl to, kad jos gaunamos per vėlai, t.y. apie spalio vidurį, nespėjama suorganizuoti viešųjų pirkimų, be to už studento krepšelio lėšas institucija gali pirkti tik tas prekes ir įrangą, kurių vertė neviršytų 1000 litų. Ministras sutiko su šia pastaba ir pažadėjo šį klausimą išsspręsti.

LAMPSS atsovė V. Skėruvienė aptarė atlikto tyrimo dėl dėstytojų darbo krūvio atskirose AM rezultatus. Kiti dalyviai pasakė, kad yra blogai, kad nėra vieningos visiems universitetams darbo krūvio skaičiavimo metodikos, darbo krūvio normų, todėl šia situacija dažnai piktnaudžiaujama prisidengiant AM autonomija (kai kurioje AM ryškiai pastebima, kad autonomija virsta autokratija). Dėl to dažnai AM administracija „saviems“ gali sumažinti darbo krūvį iki minimumo, o neparankiems darbuotojams jį padidinti kelis kartus mokant tą patį atlyginimą. Paaiškėjo, kad skirtingose ar net tose pačiose Lietuvos aukštosiose mokyklose dėstytojų darbo krūviai skiriasi netgi kelis kartus. Viceministrė N. Putinaitė su pastaba sutiko ir pabrėžė, kad tokie reiškiniai iš tikrųjų pastebimi, be to nesant vieningos dėstytojų darbo krūvių skaičiavimo metodikos yra labai sunku atlikti išorinį AM auditą ir įvertinti jų veiklos rezultatus, todėl šiems klausimams spręsti buvo sutarta sudaryti darbo grupę iš ŠMM ir LAMPSS atstovų.

LAMPSS atstovai pabrėžė, kad 2009 m. spalio12 d. priimtas Lietuvos mokslo tarybos (LMT) nutarimas Nr. VII- 20 „Dėl minimalių kvalifikacinių valstybinių mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų pareigybių reikalavimų aprašo patvirtinimo“, galimai prieštarauja LR Konstitucijai ir skatina mokslininkus visai nesigilinti į Lietuvos ūkio ir gamtosaugos problemas. Juk kam Europoje ar pasaulyje yra įdomios lietuviškos gyvūnų ar augalų veislės, jų tobulinimas ir kt. Lietuvai aktualūs tyrimai. Dažnai užsienyje pateikus šia tema Lietuvai aktualų mokslinį straipsnį, jis yra atmetamas dėl to, kad jame bandoma spręsti tik Lietuvai svarbias problemas. Šis klausimas vėliau buvo  svarstytas Švietimo ir mokslo komitete prie Trišalės tarybos) ir nariai tam pritarė. N. Putinaitė pastebėjo, kad nors sprendimą priėmė LMT, tačiau ir ŠMM tai yra svarbu, todėl nuspręsta sudaryti darbo grupę iš ŠMM, mokslininkų ir LAMPSS atstovų.

LAMPSS tarybos narys doc. dr. A. Stimbirys

 

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.