Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

Protesto akcija - mitingas "Prieš suplanuotą socialiai neteisingą aukštojo mokslo reformą"

  • Atnaujinta: 2013 sausio 30, Trečiadienis 17:48

Kovo10d. prie LR Seimo įvyko Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) organizuotas mitingas prieš antikonstitucinę ir socialiai neteisingą aukštojo mokslo reformą. Šią protesto akciją palaikė piliečių grupė “Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje”, Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, aukštųjų mokyklų studentų organizacijos. Mitinge dalyvavo VPU, VGTU, VMTA, VDU, VU, VDA, KKA, LVA, KTU, KMU, ŠU, KU, FMTI, CHMTI darbuotojai ir studentai, kolegijų, atstovai.

Nežiūrint valdžios aktyvios agitacinės kompanijos, nukreiptos prieš mitingą, kai kurių universitetų rektorių prieštaringų veiksmų bei studentų organizacijų lyderių bailumo, neryžtingumo ir prisitaikėliškumo, į mitingą susirinko apie 1000 žmonių (pagal policijos duomenis), iš kurių daugiausia buvo studentų ir dėstytojų.

Pagrindinis mitingo tikslas buvo atkreipti visuomenės dėmesį į primityviai ir vulgariai Švietimo ir mokslo ministerijos pateikiamą, kaip vienintelę ir teisingą buldozeriu stumiamą reformą, visai nesikonsultuojant su akademine bendruomene bei socialiniais partneriais – LAMPSS, Lietuvos universitetų rektorių konferencija ir kt.

Mitingo metu buvo konstatuota, kad visuomenei didžiulį nerimą keliantys numatyti pertvarkymai yra antikonstituciniai, socialiai neteisingi, pažeidžia Lietuvos politinių partijų pasirašytą susitarimą dėl aukštojo mokslo reformos, kuriame buvo susitarta išanalizuoti visus socialinius – ekonominius padarinius, ir sudaro prielaidas išgrobstyti universitetų turtą. Buvo pabrėžta, kad tai nėra demokratiniai metodai, kurie turi būti taikomi Europos Sąjungos valstybėje, kurioje privalo būti ginamas viešasis visuomenės interesas - teisė į išsilavinimą.

G. Steponavičiaus pateiktas svarstyti Mokslo ir studijų įstatymas (MSĮ XP-2905 -2) sudaro galimybę sugriauti mokslo ir studijų sistemą, padidinti socialinę atskirtį tarp atskirų visuomenės grupių.

LAMPSS nuomone, visuomenei peršama Aukštojo mokslo reforma, kurios nuostatos išdėstytos Seime svarstomajame MSĮ - tai socialinis eksperimentas, kuris gali pasibaigti visišku dabartinės mokslo ir studijų sistemos sugriovimu. Remiantis ekspertų vertinimais, nei vienoje ES valstybėje toks aukštojo mokslo modelis nebuvo taikytas, todėl akademinei visuomenei jis pagrįstai kelia daugybę neaiškumų ir grėsmių.

Į mitingą gausiai atėjo Seimo nariai, kurių pasisakymuose nuskambėjo nepritarimai daromai antikonstitucinei pertvarkai. Minia švilpimu pasitiko LR premjerą A. Kubilių, LR Seimo pirmininką A. Valinską ir Švietimo ir mokslo ministrą G. Steponavičių, parodydama savo negatyvų nusistatymą prieš numatomą vykdyti socialinį eksperimentą. Aukštų pareigūnų dalyvavimas mitinge rodo, kad šis klausimas yra aktualus ir jis turi būti sprendžiamas valstybiniame lygmenyje.

Po mitingo LAMPSS nariai - A. Lapinskienė, A. Stimbirys, A. Zuoza, V. Skėruvienė ir studentų atstovas - N. Stasiulis susitiko su LR Seimo pirmininku A. Valinsku. Iš esmės tai buvo susitikimas, skirtas „garui nuleisti“, jokių esminių susitarimų nebuvo pasiekta.

Dabartinės valdžios pozicija neklausti akademinės bendruomenės nuomonės, nevystyti dialogo su socialiniais partneriais, netenkina aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų, todėl kovo 19d. įvykusiame LAMPSS Tarybos posėdyje buvo nuspręsta imtis ryžtingesnių veiksmų antikonstitucinei reformai ir galimiems socialiniams eksperimentams stabdyti. Nutarta kreiptis į Europos švietimo profsąjungas ir visuomenines organizacijas, Lietuvos atstovus Europos Parlamente ir juos informuoti apie padėtį Lietuvos aukštojo mokslo sistemoje, galimas grėsmes, susijusias su numatoma aukštojo mokslo reforma, socialinės partnerystės ir socialinio dialogo principų ignoravimą.

LAMPSS sutinka, kad Aukštojo mokslo reforma yra būtina, bet pasisako prieš antikonstitucinę, „grupės draugų“ stumiamą neaiškų darinį, kurio socialinės – ekonominės pasekmės gali būti pragaištingos visai Lietuvos valstybei.

LAMPSS Tarybos narys doc. dr. A. Stimbirys

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.