Nariai
Šakinė profsąjunga
LAMPSS atstovauja aukštųjų mokyklų profesines sąjungas. Gina jų ir jų darbuotojų interesus valstybiniu ir regioniniu lygmeniu.
Naujienos
Aktualijos
Aktualūs teisės aktai, nutarimai ir pranešimai apie įvykius vykstančius aukštajame moksle.
Veikla
Pasiekimai ir įvykiai
Atlikti darbai, vieši pasiekimai, svarbūs įvykiai, pakeitę situaciją aukštajame moksle.
Komentaras
Nuomonė ir pozicija
Specialistų komentarai, reikšmingos įžvalgos ir patirtys orientuotos į darbo sąlygų ir kokybės gerinimą aukštajame moksle.

LAMPSS Tarybos posėdis

  • Atnaujinta: 2013 sausio 30, Trečiadienis 17:48

2008 m. rugpjūčio 27 d. įvyko Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) Tarybos posėdis.

Jame buvo konstatuota, jog LAMPSS aktyviai dirbant pavyko pasiekti, kad         praėjusiais metais kai kurių profesijų aukštųjų mokyklų kategorijų darbuotojams atlyginimai buvo padidinti daugiau kaip 50 proc. (priklausomai nuo universiteto). Atlikus analizę paaiškėjo, kad visuose universitetuose ir mokslo tyrimo institutuose dėstytojų ir mokslininkų tarnybiniai atlyginimai iš esmės yra panašūs.

Be to, LAMPSS reikalaujant Vyriausybė numatė ilgalaikę (2009–2011 m.) dėstytojų ir mokslininkų atlyginimų kėlimo programą, kurioje numatyta atlyginimus padidinti 72 proc. Manome, kad pasiekta tikrai daug. Daugeliui neaišku dėl visuotinio streiko Lietuvos universitetuose ir aukštosiose mokyklose rugsėjo 1 d., kaip siūlė LAMPSS. Mokslo metų pradžioje jo nebuvo, nes LAMPSS kelti reikalavimai iš dalies buvo įvykdyti, dar kitais aktualiais klausimais vyksta socialinis dialogas ir konsultacijos su Vyriausybės ir Seimo atstovais. Be to, kad streikas būtų efektyvus, jam reikia pasirengti ir finansiškai, būtina įkurti streikų fondą (tai padaryta rugpjūčio 27 d.).

 Aukštajam mokslui išlieka labai aktuali problema – mokslą ir studijas aptarnaujančiojo personalo (laborantų, bibliotekininkų, administracijos, ūkio sektoriaus ir kt. darbuotojų) maži atlyginimai. Deja, jų atlyginimai praėjusiais metais pakilo tik 11,3 proc. Galbūt viena iš priežasčių yra ta, kad LAMPSS nariai daugiausia yra dėstytojai ir jie labiau rūpinosi savo problemų sprendimu. Tačiau nepaisant mažo suinteresuotumo, šis klausimas, LAMPSS nuomone, yra vienas iš svarbiausių, nes nuo šių darbuotojų kvalifikacijos priklauso mokslo ir studijų kokybė. Šis klausimas jau buvo iškeltas pavasarį vykusioje PROTESTO KONFERENCIJOJE Kaune ir įrašytas į rezoliuciją.

 Be to, LAMPSS yra išsiuntusi raštus Vyriausybei, ŠMM, Finansų ministerijai ir kitoms organizacijoms, kuriuose konstatuojama, kad šių darbuotojų atlyginimai yra labai maži lyginant su kitų valstybės sektorių ir privačių struktūrų darbuotojų atlyginimais, ir mokymo bei mokslo įstaigoms tikrai sunku išlaikyti gerus ir kvalifikuotus darbuotojus. LAMPSS nuomone, ši darbuotojų grupė yra diskriminuojama, todėl mes reikalaujame juos, kaip ir dėstytojus, įtraukti į ilgalaikę Aukštųjų mokyklų darbuotojų atlyginimų kėlimo programą.

Kitas svarbus klausimas – šiuo metu vyksta parengiamieji darbai dėl TRIŠALIO SUSITARIMO, kurį sudarytų 3 šalys. Iš esmės visos šalys tam pritaria. Vienai šaliai atstovautų darbdavių atstovai (rektorių konferencija, mokslo institutų direktorių, kolegijų direktorių organizacijos), antrai – darbuotojų atstovai (LAMPSS ir Lietuvos mokslininkų sąjunga) ir trečiai – Vyriausybės (ŠMM) atstovai. Pagrindinis šio susitarimo tikslas – plėtoti socialinį dialogą ir civilizuotai spręsti svarbius atlyginimo didinimo, krūvų reguliavimo bei kitus svarbius klausimus. Vėliau būtų numatomi jų sprendimo būdai ir siūloma (reikalaujama) Vyriausybei juos įgyvendinti, kad naujai išrinktai vyriausybei nebūtų pagrindo dangstytis politinių partijų pasikeitimu. Tai tik pagrindiniai klausimai. Be abejo, kad tai pasiektų, LAMPSS atstovai dalyvauja įvairiuose susitikimuose VYRIAUSYBĖJE bei SEIME, rašo raštus, dalyvauja radijo laidose, skelbia straipsnius laikraščiuose ir t. t.  

GERBIAMI KOLEGOS, norime palinkėti sėkmės, sveikatos ir ištvermės Jūsų nelengvame darbe. Taip pat norime pakviesti JUS dalyvauti darbuotojų profesinės sąjungos darbe, o kartu ir LAMPSS veikloje. Juk tik veikdami drauge galėsime civilizuotai išspręsti mums patiems rūpimas problemas.

 

PAGARBIAI, LAMPSS pirmininkė doc. dr. Asta Lapinskienė

 

LAMPSS tarybos nariai: doc. dr. V. Kubilius, doc. dr. A. Stimbirys, V. Apanavičienė, V. Skėruvienė

 

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

LAMPSS rekvizitai

Kodas: 301572530
Teisinė forma: Profesinė sąjunga ar susivienijimas     
Registravimo data: 2008 m. vasario 29 d.
Banko sąskaita: LT747044090100632045
EL. paštas:
Tel. +370 699 12130
 Adresas: Donelaičio g. 73, 44029 Kaunas, Lietuva

Prisijungimas

Norėdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, naudojame slapukus (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Daugiau apie slapukus.

Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo taisyklėmis.